lauantai 14. syyskuuta 2013

Huono äiti?

Kauhea taistelu menossa itseni kanssa. Olen tähän asti tehnyt kaikki soseet itse, mutta kun se on niin työlästä. Ei ehkä muuten, mutta tytön mielestä on äärimmäisen tylsää istua sitterissä, kun äiti kuorii juureksia, paloittelee, keittää, soseuttaa, annostelee ja vielä lihalle sama juttu. Meillä menee siis ainakin puoli päivää ennen kuin homma on hoidettu ja sen jälkeen sekä äiti että lapsi ovat ihan poikki ja suhteellisen ärtyneitä. Käytiin eilen koko perheen voimin kaupassa ja ostettiin sieltä sitten kaupan valmiita soseita arkea helpottamaan. Nyt on huono omatunto. Olenko huono äiti?

Uskon, että ruoan valmistaminen helpottuu edes vähän sitten, kun tyttö saa syödä samaa ruokaa kuin me vanhemmatkin. Ei tarvitse valmistaa kuin yhden ruokalajin lounas/päivällinen. Tällä hetkellä koko soserumban jälkeen pitäisi tehdä vielä itselleenkin ruokaa ja ehtiä syömään se. Tähän ei tytön pinna useinkaan enää riitä ja äiti jää nälkäiseksi.

Yritän rauhoittaa omaatuntoani sillä, ettei kaikki äidit varmastikaan tee lapsilleen ruokia itse ja, että näistä lapsista kasvaa silti terveitä ja normaaleja. Eikö? Ja eikös lasten ruoat ole todella tarkkaan tutkittu ja valmistettu? Meillä huolta on aiheuttanut (ehkä turhaan) myös se, että tyttö on vähän pienemmän puoleinen, kasvaa siis alakäyrillä, mutta silti "normaalin" rajojen sisäpuolella. Olenkin miettinyt, että mitä jos tyttö ei saakaan kaikkea tarvitsemaansa minun tekeleistäni. Itsetehdyn soseen koostumuskin vaihtelee kerrasta toiseen: joskus tulee juurekset soseutettua runsaampaan veteen ja soseesta tulee tällöin löysempää/vetisempää. Jos mietin omalla kohdallani, niin nälkä voisi tässä tapauksessa yllättää aika piankin. Kaupan soseissa ainakin on kaikki mitä kasvava lapsi tarvitsee. Ja voihan niitä omiakin sörsseleitä tehdä, mutta ei ehkä näin usein kuin tähän asti.

Minkä ihmeen takia omaan lapseen liittyvät kysymykset aiheuttavatkin niin usein huonon omantunnon? Ja varsinkin äidille?

5 kommenttia:

  1. No et todellakaan ole huono äiti! tai sitten mä vasta olenkin, kun poika veteli liki joka päivä valmissoseita ekan vuoden.... välillä jos omasta ruuasta sai otettua sivuun soseversion niin tein, muuten en. Ja ihan hyvin kasvoi. Nyt syö jo samaa kuin mekin ja purkit on jääny kauppaan :) Meille muistaakseni annettiin neuvolassa joskus 9kk;n kohdalla ohje lisätä vähän rypsiöljyä joka ruokaan, se auttaa painonnousussa. Meillä paino on laskenut siitä saakka kun lähti liikkeelle, saa edelleen tuota öljylisää. Olen ymmärtänyt että suurin osa tarvitsee jossain kohtaa tuon öljylisän.

    Oman lapsen kohdalla kaikki on todellakin niin erilaista.... ainakin varmaan tän ekan kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Murunen! Jo helpottaa olo. Varsinkin, kun oon seurannut teidän elämää blogisi kautta ja poju vaikuttaa niin reippaalta nuorelta hurmurilta :) Äsken just otettiin eka kaupan sose ja kaksi purkkia meni alas ilmeenkään värähtämättä. Tuntui siis maistuvan!

      Poista
    2. :) noniin, ei ne lapset noin pienestä piloille mene :)

      Poista
  2. Moi,
    Mä tein kyllä itse ruokasoseet lähes aina, mutta kerralla koko kattilallisen jotain sekoitusta ja pakastin niitä sitten kaupan hedelmäsoseiden purkeissa. Pakastimessa oli aina useampaa sekoitusta, joista arvoin jonkun. Ehkä vähän yksipuolinen ruokavalikoima, mutta minulle helppoa.. Ja soseutin ruuat ihan vaan sellaisella perunasurvimella vedet pois kaadettuna. Tosin kaupan soseet upposi meillä tosi hyvin, silloin kun niitä annoin. Ehkä sileämmän koostumuksensa ansiosta, tai sitten vähempien mausteiden..
    t. Laura

    VastaaPoista
  3. Mäkin tein aina ison kattilallisen, joskus jopa ylikin, mutta silti siitä riitti korkeintaan viikoksi. Ja pelkäsin myös sitä, että tytön ruokavalio on liian yksipuoleinen ja jää jostain paitsi. Ei sekään hyvä juttu oo. Niinpä olen päätynyt ratkaisuun, että annan tytölle sekä kaupan että joskus myös itse tekemiäni soseita. Tyttö vaikuttaa olevan tyytyväinen ja siksi minäkin olen.

    VastaaPoista